V okviru sodelovanja Nove Gorice z nemškim mestom Zittau, ki prav tako kot naše mesto kandidira za Evropsko prestolnico kulture 2025, se je Katarina Spacal, oblikovalka tekstilij in oblačil, poznana tudi po ustvarjanju tkanih slik, pred nedavnim v Zittauu udeležila mednarodne likovne kolonije z naslovom Obmejna regija povezuje. Dela, ki jih je skupaj z ostalimi umetniki iz sedmih držav, ustvarila na koloniji, bodo v Mestnem muzeju v Zittauu na ogled prihodnje leto, nato pa se bo razstava selila še v ostale države, od koder prihajajo udeleženci, tudi v Novo Gorico.

Na koloniji je sodelovalo 15 umetnikov iz Nemčije, Češke, Poljske, Madžarske, Hrvaške, Avstrije, Italije in Slovenije, udeležba Katarine Spacal, ki svoje izdelke snuje s prepletom niti, mešanjem barv, vozlanjem, gubanjem ter šivanjem, pa je plod sodelovanja med Novo Gorico in Zittauom v okviru kandidature za Evropsko prestolnico kulture. Udeleženci kolonije so med svojim petdnevnim bivanjem dodobra spoznali Zittau in njegovo okolico ter nato preko svojih umetniških stvaritev dokumentirali ter upodobili svoje videnje in dojemanje mesta ter njegovih posebnosti. Na koloniji je sodeloval tudi umetnik iz sosednje Gorice Alessio Russo, tako da je bilo somestje obeh Goric na koloniji dobro zastopano.

Katarina Spacal je za navdih svoje tkane slike izbrala najstarejšo baročno hišo, ki v mestnem jedru stoji še docela neobnovljena in se zdi, »kot bi spala med bogastvom celotnega trga«, na katerem »blesti s svojo lepoto preprostosti«, je povedala. Svoje delo bo zdaj dopolnila še z dvema manjšima tkanima slikama ter tako ustvarila triptih, ki bo v Mestnem muzeju v Zittauu na ogled prihodnje leto. Na Mestni občini Nova Gorica smo veseli uspehov domačih umetnikov ter jih bomo tudi s pomočjo kandidature za EPK 2025 podpirali tudi v prihodnje.

Other news
Altre notizie