Avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Sigrid Berka in novogoriški župan dr. Klemen Miklavič si želita več sodelovanja na področju kulture in intenzivnejše gospodarske odnose. V tem kontekstu je potekal njun včerajšnji daljši sestanek v Novi Gorici, na katerem so sodelovali tudi Andreas Pawlitschek, direktor Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana, in predstavniki skupine za pripravo kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za EPK 2025. Avstrijo namreč zelo zanimajo kulturni projekti na Goriškem, še zlasti sama kandidatura. Veleposlanica se je posebej zanimala tudi za projekt ustvarjanja somestja obeh Goric in povezovanje z obmejnimi mesti v Avstriji.

Na Goriškem bi si želeli več avstrijskih gostov, zlasti pri ponudnikih domačih dobrot in športnega turizma. Tudi sicer si novogoriški župan prizadeva za pospešitev gospodarskega sodelovanja. Zato sta se z veleposlanico dogovorila za organizacijo srečanja v Novi Gorici z gospodarstveniki iz Avstrije, ki si želijo investirati v naše okolje, in našimi gospodarstveniki, ki si želijo vstopa na avstrijski trg. Obenem je veleposlanica županu obljubila podporo nastopu naših turističnih ponudnikov v Avstriji. Veleposlanica se je podrobneje seznanila tudi s potekom priprav na kandidaturo Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za EPK 2025 in ji izrazila podporo.

Andreas Pawlitschek, direktor Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana, se je v okviru obiska v Novi Gorici sestal tudi z direktorico Kulturnega doma v Novi Gorici Pavlo Jarc. Sodelovanje med obema institucijama uspešno poteka že več let. Avstrijski kulturni forum Ljubljana podpira umetnike, ki gostujejo v Novi Gorici. Tako bodo v letošnjem letu podprli nastop avstrijskega pianista Gottlieba Wallischa maja v Kulturnem domu v Novi Gorici in 20. edicijo festivala Pixxelpoint, z direktorico Jarčevo pa sta se dogovorila tudi za organizacijo razstave enega od avstrijskih umetnikov v Mestni galeriji Nova Gorica v prihodnjem letu.

Other news
Altre notizie